Трудові будні побутовиків

Автор: Іванна Краєвська Категорія: Наше Придністров'я Створено: П'ятниця, 19 червня 2009, 02:17

Ще з мо­ло­дих ро­ків На­дія Ми­хай­лі­в­на Ме­ль­ник по­в’я­за­ла свою до­лю з по­бу­то­вим об­слу­го­ву­ван­ням. А остан­ні більш як  де­сять ро­ків очо­лює  ко­ле­к­тив ТОВ «По­с­лу­ги». Про неї ка­жуть: хо­ро­ша лю­ди­на, чу­до­вий ке­рі­в­ник і до­сві­д­че­ний на­ста­в­ник. Го­ло­вне для На­дії Ми­хай­лі­в­ни та очо­лю­ва­но­го нею ко­ле­к­ти­ву – які­с­ні по­слу­ги та га­р­ний на­стрій  від­ві­ду­ва­чів. В цьо­му ми й пе­ре­ко­на­ли­ся, по­бу­ва­в­ши у то­ва­ри­с­т­ві та по­спі­л­ку­ва­в­шись з  йо­го тру­ді­в­ни­ка­ми. Перш за все пра­ців­ни­ки бу­х­га­л­те­рії Зоя Во­ло­ди­ми­рі­в­на Гри­цак та  Лю­д­ми­ла Сер­гі­ї­в­на Ду­д­ник роз­по­ві­ли про тру­до­ві бу­д­ні ко­ле­к­ти­ву,  здо­бу­т­ки та про­бле­ми.

– Сьо­го­дні на­ша га­лузь пе­ре­бу­ває в не до­сить за­ви­д­но­му становищі, – роз­по­ві­да­ють жі­н­ки, – але ста­ра­є­мо­ся три­ма­ти­ся на пла­ву.  Лю­ди у нас з мі­ся­ця в мі­сяць отри­му­ють за­ро­бі­т­ну пла­ту. Ми не ма­є­мо за­бо­р­го­ва­но­с­ті до бю­дже­тів усіх рі­в­нів. За 5 мі­ся­ців на­се­лен­ню на­да­ли по­бу­то­вих по­слуг на 45,4 ти­ся­чі гри­вень, що скла­дає 103% від за­пла­но­ва­но­го.  Пе­в­ні при­бу­т­ки ма­є­мо від оре­н­до­ва­них під­при­єм­ця­ми при­мі­щень. Ті­с­но спів­пра­цю­є­мо з ра­йон­ним центром за­йня­то­с­ті, який  на­пра­в­ляє до нас на на­вчан­ня уч­нів на ку­р­си пе­ру­ка­рів, в’я­за­ль­ниць три­ко­та­ж­но­го по­ло­т­на, шва­чок та кра­в­ців. Ось і не­що­да­в­но ми ви­пу­с­ти­ли гру­пу пе­ру­ка­рів, які отри­ма­ли  ди­п­ло­ми дер­жа­в­но­го зра­з­ка.

Лю­д­ми­ла Во­ло­ди­ми­рі­в­на Кра­ко­ве­ць­ка

Потім ми від­ві­да­ли жі­но­чу та чо­ло­ві­чу пе­ру­ка­р­ні. Впа­да­ють в ві­чі за­ти­шок, чи­с­то­та і по­ря­док, при­ві­т­ні  об­лич­чя. Тут пра­цю­ють спра­в­ж­ні про­фе­сі­о­на­ли сво­єї спра­ви. І в Лю­бо­ві Во­ло­ди­ми­рі­в­ни Ке­сель, і в  Те­тя­ни Іва­ні­в­ни Ко­за­че­н­ко, і в Лю­д­ми­ли  Іва­ні­в­ни Ке­сель за пле­чи­ма май­же три­дця­ти­рі­ч­ний стаж ро­бо­ти. За­во­ю­ва­ли ша­ну і по­ва­гу у від­ві­ду­ва­чів пе­ру­ка­р­ні і Ган­на Аль­бе­р­ті­в­на Ос­та­п­чук та На­та­лія Ва­си­лі­в­на Ме­ль­ник. Стри­ж­ка во­лос­ся, хі­мі­ч­на за­ви­в­ка, ме­лі­ру­ван­ня та ко­ло­ру­ван­ня, ве­чі­р­ні, свя­т­ко­ві та ви­пу­с­к­ні за­чі­с­ки –  ось що­ден­на спра­ва рук цих вмі­лих жі­нок.  А Те­тя­на Іва­ні­в­на Ко­за­че­н­ко ще й спе­ці­а­лі­зу­єть­ся по ма­ні­кю­ру та пе­ди­кю­ру. Лю­д­ми­ла Во­ло­ди­ми­рі­в­на Кра­ко­ве­ць­ка (на фо­то)  вва­жа­єть­ся ви­зна­ним май­с­т­ром чо­ло­ві­чо­го за­лу.

З вдя­ч­ні­с­тю роз­по­ві­дають відвідувачі  про май­с­т­рів по ре­мо­н­ту взут­тя Ана­то­лія Ан­д­рі­йо­ви­ча Го­ро­хо­ват­сь­ко­го, який уже бі­ль­ше  20 ро­ків на­дає які­с­ні  по­слу­ги на­се­лен­ню, та  мо­ло­дого спе­ці­а­лі­с­та  Ро­ма­на Пе­т­ро­ви­ча Шті­ве­ль­ма­на, який теж має «зо­ло­ті» ру­ки.

Павліна Гладун та Ольга Сьомик

Спра­в­ж­ні май­с­т­ри сво­єї спра­ви тру­дять­ся й у це­ху по ви­го­то­в­лен­ню та ре­мо­н­ту чо­ло­ві­чо­го та жі­но­чо­го одя­гу. Це Па­в­лі­на Во­ло­ди­ми­рі­в­на Гла­дун, Оль­га Дми­т­рі­в­на Сьо­мик (на фо­то), Ва­ле­н­ти­на Сте­па­ні­в­на Сви­с­тун, Ма­рія Іва­ні­в­на По­зур та Ма­рія Ва­си­лі­в­на  Че­р­ній. За сум­лін­ну пра­цю во­ни не­од­но­ра­зо­во на­го­ро­джу­ва­лись гра­мо­та­ми об­ла­с­но­го управ­лін­ня по­бу­то­во­го об­слу­го­ву­ван­ня, ра­йон­ної дер­жа­в­ної ад­мі­ні­с­т­ра­ції та ра­йон­ної ра­ди. А Ва­ле­н­ти­ні Сте­па­ні­в­ні Сви­с­тун при­сво­є­но зван­ня «Ві­д­мін­ник слу­ж­би по­бу­ту Укра­ї­ни». Та­ким же на­гру­д­ним зна­ком на­го­ро­дже­ний і бри­га­дир це­ху по ви­го­то­в­лен­ню па­м’я­т­ни­ків Ва­силь Ми­ко­ла­йо­вич Ме­ль­ник. По­ряд з ним вже не один рік ста­ран­но тру­дять­ся Пе­т­ро Дми­т­ро­вич Ко­за­чи­шин та  Ми­ко­ла Ва­си­льо­вич Ма­р­поль (на фо­то).

Василь Мельник, Петро Козачишин, Микола Марполь

Сьо­го­дні по­бу­то­ви­ки  шу­ка­ють і зна­хо­дять шля­хи вза­є­мо­дії із  за­мо­в­ни­ка­ми. На­да­ють са­ме ті по­слу­ги, за які їм щи­ро дя­ку­ють лю­ди.

Іван­на КРА­ЄВ­СЬ­КА, сту­де­н­т­ка 2 ку­р­су  Бар­сь­ко­го гу­ма­ні­та­р­но- пе­да­го­гі­ч­но­го ко­ле­джу.

Фото В. САУЛЯКА.

У вас немає прав для коментування