З людьми і для людей

Автор: Світлана Кубляк Категорія: Наше Придністров'я Створено: П'ятниця, 21 серпня 2009, 03:00

Роздолівська територіальна громадаВаж­ко під­ра­ху­ва­ти, скі­ль­ки кі­ло­ме­т­рів не­ле­г­ких сіль­сь­ких до­ріг по­до­лав за сім ро­ків ро­бо­ти го­ло­ва Роз­до­лів­сь­кої те­ри­то­рі­а­ль­ної гро­ма­ди Ві­та­лій Ла­тюк. Адже до гро­ма­ди вхо­дять три ма­льо­в­ни­чі се­ла: Роз­до­лі­в­ка, Пе­ре­ко­ри­н­ці, Дру­ж­ба. Зна­ють і ці­ну­ють тут пра­це­лю­б­но­го го­ло­ву, че­ка­ють, по­ва­жа­ють, вва­жа­ють сво­їм. Та­ким він, вла­с­не, і є, бо на­ро­ди­в­ся у Дру­ж­бі, за­кін­чив тут шко­лу, пра­цю­вав у кол­го­с­пі.

 

У бе­ре­з­ні 2002 ро­ку Ві­та­лія Іва­но­ви­ча об­ра­ли сіль­сь­ким го­ло­во­ю. Ро­бо­ти – не по­ча­тий край. Про­блем – хоч від­ба­в­ляй. Зна­ч­ні ре­мо­н­ти трьох клу­бів, бі­б­лі­о­тек, ФА­Пів, при­мі­щен­ня сіль­сь­кої ра­ди, тур­бо­ти двох дит­са­д­ків, трьох шкіл, 1695 жи­те­лів трьох сіл, на­ла­го­джен­ня спів­пра­ці з ке­рі­в­ни­ка­ми уста­нов та то­ва­риств. Є на те­ри­то­рії гро­ма­ди 8 то­р­гі­ве­ль­них то­чок, 4 то­ва­ри­с­т­ва, по­га­ні сіль­сь­кі до­ро­ги… Сло­вом, ду­же й ду­же ба­га­то ро­бо­ти. І всю її за один день не ви­ко­на­єш та і ко­ш­тів од­ра­зу сті­ль­ки не­ма­є. І все ж, ба­га­то що зроб­ле­но. Від­ре­мо­н­то­ва­но Роз­до­лів­сь­кий клуб. В пе­ре­крит­ті да­ху до­по­мо­г­ли М. І. Олій­ник, А.І. Скри­п­ник. В Дру­ж­бів­сь­ко­му бу­ди­н­ку куль­ту­ри теж про­ве­де­ні ре­мо­н­т­ні ро­бо­ти, які в зна­ч­ній мі­рі опла­ти­ли ке­рі­в­ни­ки то­ва­риств С. Дзю­бак та П. Стру­се­вич. Про­во­дить­ся ре­монт клу­бу в Пе­ре­ко­ри­н­цях. Ве­ли­ку до­по­мо­гу на­дає ке­рі­в­ник то­ва­ри­с­т­ва А. Скри­п­ник.

 

Про­ве­де­но осві­т­лен­ня в центра­ль­ній са­ди­бі с. Роз­до­лі­в­ка. На­ді­єть­ся сіль­сь­кий го­ло­ва, що як­що ке­рі­в­ни­ки то­ва­риств ви­ко­на­ють ін­ве­с­ти­цій­ні уго­ди, то мо­ж­на ще бу­де встановити по од­но­му лі­чи­ль­ни­ку ву­ли­ч­но­го осві­т­лен­ня в се­лах Дру­ж­ба та Пе­ре­ко­ри­н­ці.

Сіль­сь­ка ра­да взя­ла участь і здо­бу­ла пе­ре­мо­гу у про­е­к­ті «Я­кі­с­на пи­т­на во­да – за­по­ру­ка здо­ро­в’я гро­ма­дян». В ре­зуль­та­ті ви­ді­ле­но пе­ре­мо­ж­цям 6400 гри­в­ень на об­ла­ш­ту­ван­ня кри­ни­ці бі­ля Роз­до­лів­сь­ко­го ста­ву. Вже про­во­дять­ся під­го­то­в­чі ро­бо­ти. До ре­чі, за пе­ре­ка­за­ми, во­да в да­ній кри­ни­ці хо­ло­д­на, сма­ч­на, ці­лю­ща. За про­хан­ням жи­те­лів се­ла Роз­до­лі­в­ки при­мі­щен­ня ко­ли­ш­ньої шко­ли пе­ре­да­но під це­р­к­ву. За­вдя­ки ста­ран­ням сіль­сь­ко­го го­ло­ви та жи­те­ль­ки се­ла Га­ли­ни Га­ла­к­ті­о­ні­в­ни Ме­ль­ник на ній вста­но­в­ле­но три ку­по­ли, при­бра­но при­мі­щен­ня.

Ба­га­то ро­біт про­во­дить­ся по ре­мо­н­ту до­ріг, лі­к­ві­да­ції сти­хій­них сміт­тє­зва­лищ, очи­щен­ню кри­ниць. Це да­ле­ко не по­вний пе­ре­лік справ і про­блем, над яки­ми пра­цює гро­ма­да. Є, зви­чай­но, ба­га­то здо­бу­т­ків, але є й ба­га­то про­блем.

– Не­ле­г­кі бу­д­ні тру­до­ві, – ка­же Ві­та­лій Іва­но­вич, – але в усьо­му від­чу­ваю під­три­м­ку з бо­ку пра­ців­ни­ків сіль­сь­кої ра­ди, ак­ти­ві­с­тів, де­пу­та­тів. Ра­зом зі мною пра­цю­ють спра­в­ж­ні од­но­ду­м­ці  – се­к­ре­тар Ва­ле­н­ти­на Сло­бо­дя­нюк, бу­х­га­л­тер Ві­ра Гу­р­ман, зе­м­ле­впо­ря­д­ник Ва­силь Го­цу­ляк, ка­сир-­ра­хі­в­ник Те­тя­на Ще­р­ба­тюк, при­би­ра­ль­ни­ця Ка­те­ри­на Пла­та­нюк (на фото). Я вдя­ч­ний де­пу­та­там Ва­ле­н­ти­ні Яро­вик, Ва­ле­рію Кра­в­чу­ку, Во­ло­ди­ми­ру Сти­цу­ну. Спі­ль­но ми ви­рі­шу­ємо пи­тан­ня со­ці­а­ль­но­го за­хи­с­ту, бла­го­ус­т­рою на­се­ле­них пун­к­тів, куль­ту­р­но­го до­звіл­ля.

По­бу­ва­в­ши в Роз­до­лів­сь­кій сіль­сь­кій ра­ді, по­спі­л­ку­ва­в­шись з сіль­сь­ким го­ло­вою, пра­ців­ни­ка­ми, жи­те­ля­ми, ми зро­зу­мі­ли, що во­ни ба­чать шля­хи по­до­лан­ня про­блем, пра­цю­ють над тим, щоб лю­дям жи­ло­ся кра­ще, щоб во­ни від­чу­ли, що гро­ма­да – це ве­ли­ка си­ла.

 

Сві­т­ла­на КУ­Б­ЛЯК.

с. Роз­до­лі­в­ка.

У вас немає прав для коментування