Важелі управління в надійних руках

Автор: Михайло Коваль Категорія: Наше Придністров'я Створено: П'ятниця, 21 серпня 2009, 03:08

Володимир Іванович ДмитрукЯк і в по­пе­ре­дні ро­ки, сіль­госп­пі­д­п­ри­єм­с­т­во „Ви­ще­о­ль­че­да­їв­сь­ке” про­до­в­жує утри­му­ва­ти  по­зи­ції най­бі­ль­шо­го і най­по­ту­ж­ні­шо­го го­с­по­дар­с­т­ва ра­йо­ну. Змі­ни­в­ши по­пе­ре­дню на­зву рад­госп Ви­ще­оль­че­да­їв­сь­ко­го цу­к­ро­ко­м­бі­на­ту на ак­ці­о­не­р­не то­ва­ри­с­т­во, це аг­ро­фо­р­му­ван­ня по­вні­с­тю збе­ре­г­ло стру­к­ту­ру ви­ро­б­ни­ц­т­ва сіль­сь­ко­го­с­по­дар­сь­кої про­ду­к­ці­ї.

– У цьо­му най­бі­ль­ша за­слу­га ке­рі­в­ни­ка го­с­по­дар­с­т­ва Во­ло­ди­ми­ра Іва­но­ви­ча Дми­т­ру­ка, – го­во­рить на­ча­ль­ник управ­лін­ня аг­ро­про­ми­с­ло­во­го роз­ви­т­ку В.А. Гук. – Дій­с­но, тут збе­ре­же­на ро­ка­ми від­пра­цьо­ва­на стру­к­ту­ра сіль­госп­ви­ро­б­ни­ц­т­ва з роз­ви­ну­тим ро­с­лин­ни­ц­т­вом і тва­рин­ни­ц­т­вом. Чі­т­ко фу­н­к­ці­о­нує і стру­к­ту­ра управ­лін­ня. Чо­ти­ри від­ді­лен­ня пра­цю­ють як са­мо­стій­ні ви­ро­б­ни­чі під­роз­ді­ли. Їх об­слу­го­ву­ють центра­ль­на ре­мо­н­т­на май­с­те­р­ня, центра­ль­ний га­раж.

 

Як­що го­во­ри­ти про ро­с­лин­ни­ц­т­во, то тут збе­ре­же­но на­у­ко­во об­ґру­н­то­ва­ну стру­к­ту­ру сі­во­змі­ни. Го­с­по­дар­с­т­во ви­ро­щує пше­ни­цю, яч­мінь, го­рох, овес, гре­ч­ку, сою, гі­р­чи­цю, цу­к­ро­ві бу­ря­ки, со­ня­ш­ник, рі­пак, зе­р­но­ву і си­ло­с­ну ку­ку­ру­дзу, бо­бо­ві ба­га­то­рі­ч­ні тра­ви, ін­ші кор­мо­ві куль­ту­ри. Всьо­го сіль­госп­угідь по­над 3 ти­ся­чі ге­к­та­рів.

 

Збе­ре­же­но у го­с­по­дар­с­т­ві і тва­рин­ни­ць­ку га­лузь. На фе­р­мах утри­му­єть­ся по­над 900 го­лів ве­ли­кої ро­га­тої ху­до­би, у то­му чи­с­лі бли­зь­ко 300 го­лів дій­но­го ста­да.

Не­про­с­то ке­ру­ва­ти цим у наш не­про­с­тий час. Але Во­ло­ди­мир Іва­но­вич на­дій­но три­має в ру­ках ва­же­лі управ­лін­ня. Він очо­лює го­с­по­дар­с­т­во з 2000 - го ро­ку. Хо­ча пра­ви­ль­ні­ше бу­ло б ска­за­ти – з 1986-го. Бо са­ме то­ді був при­зна­че­ний го­ло­вним аг­ро­но­мом, зго­дом за­сту­п­ни­ком  ди­ре­к­то­ра рад­го­с­пу по сіль­сь­ко­му го­с­по­дар­с­т­ву. Але най­сут­тє­ві­шо­го зро­с­тан­ня об­ся­гів ви­ро­б­ни­ц­т­ва про­ду­к­ції бу­ло до­ся­г­ну­то са­ме за пе­рі­од без­по­се­ре­д­ньо­го ке­рі­в­ни­ц­т­ва го­с­по­дар­с­т­вом. На­сам­пе­ред не­за­пе­ре­ч­ні ус­пі­хи у зе­р­но­ви­ро­б­ни­ц­т­ві. Ни­ні­ш­ньо­го ро­ку тіль­ки ран­ніх зе­р­но­вих ви­ро­б­ле­но бли­зь­ко 6 ти­сяч тонн.  І це за умов, ко­ли ве­ли­кі ма­си­ви хлі­бів по­тра­пи­ли під гра­до­бій, по­ст­ра­ж­да­ли від по­су­хи.

Про ке­рі­в­ни­ків з ве­ли­ким ба­га­то­рі­ч­ним до­сві­дом ро­бо­ти го­во­рять, що це лю­ди ста­ро­го га­р­ту. У якійсь мі­рі з цим мо­ж­на по­го­ди­тись. Але В.І. Дми­т­рук – ке­рі­в­ник, який ми­с­лить і го­с­по­да­рює по­-но­во­му, у по­вній від­по­ві­д­но­с­ті до су­час­них умов. Тут що­ро­ку з’яв­ля­ють­ся но­ві пе­р­с­пе­к­ти­в­ні со­р­ти сіль­сь­ко­го­с­по­дар­сь­ких куль­тур. На по­лях пра­цює по­ту­ж­на су­час­на тех­ні­ка. В остан­ні ро­ки при­дба­но ком­бай­ни „Джон Дір” і „Сла­ву­тич”, два тра­к­то­ри      К-701, чо­ти­ри – МТЗ-82. Сі­ва­л­ки „Оп­ти­ма”, „Мі­с­т­раль”, су­час­не ґрун­то­об­ро­б­не зна­ря­д­дя – це дії і спря­мо­ва­ність ке­рі­в­ни­ка на пе­р­с­пе­к­ти­ву, шля­хи – до но­вих ру­бе­жів.

У що­ден­них кло­по­тах В.І.  Дми­т­рук не за­бу­ває і про по­тре­би те­ри­то­рі­а­ль­ної гро­ма­ди. На­дає до­по­мо­гу шко­лі, ди­тя­чо­му са­д­ку, ін­шим за­кла­дам со­ці­а­ль­ної сфе­ри.

Тра­ди­цій­но до Дня Не­за­ле­ж­но­с­ті по­но­в­лю­єть­ся об­ла­с­на До­ш­ка по­ша­ни „Тру­до­ва зви­тя­га він­ни­чан”. Ни­ні­ш­ньо­го ро­ку тут роз­мі­ще­не фо­то В.І. Дми­т­ру­ка. Цю по­дію Во­ло­ди­мир Іва­но­вич роз­ці­нює як ви­знан­ня за­слуг усьо­го тру­до­во­го ко­ле­к­ти­ву го­с­по­дар­с­т­ва. На­сам­пе­ред, щи­рих слів по­дя­ки за сумлінну пра­цю за­слу­го­ву­ють ме­ха­ні­за­то­ри М.П. Ва­в­ш­ко, Г.В. Ва­в­ш­ко, В.В. Пан­че­н­ко, В.В. Па­сє­ка, В.О. Вой­це­хів­сь­кий, В.П. Май­да­нюк, Ю.В. То­рі­ш­няк, во­дії О.В. Ци­буль­сь­кий, В.В. Ку­чер, А.П. Ого­ро­д­нік, І.В. Фе­дун, до­я­р­ки Т.М. Де­м­чук, Н.С. Пу­с­то­віт, І.В.  Во­лос, те­ля­т­ни­ця М.М. Лу­го­ва, то­ка­рі С.Д. Фе­ди­шен, С.Ф. Па­в­лик, еле­к­т­ро­мо­н­тер В.В. Пи­ли­п­чук, за­ві­ду­ю­чі скла­да­ми В.В. Фран­ці­ш­ко, Л.М. Шкля­рук, ін­же­нер-­еле­к­т­рик В.К. Же­ва­чев­сь­кий, аг­ро­ном- на­сін­нє­вод П.Г. Бра­т­чук.

Умі­ло ор­га­ні­зо­ву­ють ді­я­ль­ність ви­ро­б­ни­чих під­роз­ді­лів ке­ру­ю­чі від­ді­л­ка­ми А.С. Ма­ла­ніч, В.В. Су­ли­ма, Н.О. Га­м­ля­ва. До­б­ре зна­ють свою спра­ву і спе­ці­а­лі­с­ти  го­ло­вний аг­ро­ном Р.В. Дми­т­рук, го­ло­вний бу­х­га­л­тер А.В. Ре­ка, за­ві­ду­ю­ча ка­д­ра­ми, го­ло­ва проф­спі­л­ко­во­го ко­мі­те­ту Л.В. Май­да­нюк.

Ва­р­то за­зна­чи­ти, що пра­ців­ни­ки го­с­по­дар­с­т­ва за ви­ко­на­ну ро­бо­ту вча­с­но отри­му­ють до­б­ру за­ро­бі­т­ну пла­ту. У по­в­но­му об’­ємі спра­в­ля­єть­ся пла­та за оре­н­ду зе­м­лі.  Її на­ра­хо­ва­но на су­му 463,5 ти­ся­чі гри­вень.

Як і в по­пе­ре­дні ро­ки, у го­с­по­дар­с­т­ві фу­н­к­ці­о­нує слу­ж­ба гро­мад­сь­ко­го  ха­р­чу­ван­ня. Пра­в­лін­ня, проф­спі­л­ко­вий ко­мі­тет ста­ра­ють­ся за­без­пе­чи­ти пра­ців­ни­кам но­р­ма­ль­ні ви­ро­б­ни­чі і по­бу­то­ві умо­ви. Ни­ні­ш­ньо­го ро­ку бу­ло оздо­ро­в­ле­но 15 ді­тей у та­бо­рах від­по­чи­н­ку об­ла­с­ті.

Ни­ні у всіх від­ді­лен­нях най­бі­ль­шо­го сіль­сь­ко­го­с­по­дар­сь­ко­го під­при­єм­с­т­ва ра­йо­ну ки­пить на­пру­же­на ро­бо­та. За­сі­ва­ють­ся рі­па­ко­ві по­ля, си­ло­су­єть­ся ку­ку­ру­дза, го­ту­єть­ся грунт під ози­мий зе­р­но­вий клин. Во­ло­ди­мир Іва­но­вич Дми­т­рук впе­в­не­ний – зе­м­ля ще­д­ро від­дя­чить усім, хто до­кла­дає до неї рук, умін­ня, хлі­бо­роб­сь­кого хисту.

 

Ми­хай­ло КО­ВАЛЬ.

У вас немає прав для коментування