Православні хрести Поділля

Автор: Сергій Категорія: Мурованокуриловецька РДА Створено: Четвер, 30 квітня 2015, 14:54

Православні хрести Поділля27 квітня в районній картинній галереї відбулося відкриття фотовиставки під назвою «Православні хрести Поділля», метою якої було розширити уявлення про православну віру, про її основний символ – хрест та його значення для спасіння душі, виховувати бережливе і шанобливе ставлення до святині.

Організатор виставки Роман Крохмалюк – вчитель історії НВК с.Вербовець та керівник краєзнавчого гуртка на початку коротко розповів про історію окремих хрестів. На виставці було представлено 33 фотографії кам’яних хрестів нашого і сусідніх районів – символічне число, адже  саме стільки років прожив Ісус Христос. Також Роман Володимирович розповів про технологію виготовлення хрестів.

З вітальним словом звернувся до усіх присутніх благочинний нашого району протоієрей о. Василій Балан. На початку свого виступу він привітав усіх жінок з Міжнародним православним жіночим днем, святом Жінок-мироносиць.  Цікавою та корисною була розповідь про силу хреста, про важливість та значення його для людини,  як потрібно правильно наносити на себе хресне знамення. 

Приємним сюрпризом для всіх був виступ нашої поетеси Дорош Олени, яка процитувала свої вірші, які Олена Семенівна написала саме для відкриття виставки.

З окремими повідомленнями про історію хрестів та храмів виступили учні наших шкіл: Лень Анастасія – учениця 8 класу НВК с.Галайківці розповіла про «Святу гору» с.Галайківці; Попов Владислав – учень 10 класу СЗШ І-ІІІ ст. с.Вищеольчедаїв з повідомленням про Пантелеймонівський хрест;  Главатська Тетяна – учениця 9 класу НВК с.Морозівка з історією «Білого хреста» у с.Морозівка; Кушнір Максим – учень 7 класу СЗШ І-ІІІ ст. № 2 смт. Муровані Курилівці «Поклонні хрести» та Тригуба Микола – учень 8 класу СЗШ І-ІІІ ст. № 2 смт. Муровані Курилівці з виступом про Лядівський Свято-Усікновенський скельний монастир. 

Вагомим доповненням до свята були пісні у виконанні учасників ансамблю «Дзвіночки» під керівництвом Романовської Людмили Іванівни.  Гарними були і виступи гуртківців краєзнавчого гуртка Дерен Тетяни, Гординської Адріани та Козачук Аліни.

По закінченню свята діти були нагороджені грамотами від Районного методичного кабінету та іконами та духовною літературою, які вручив  отець Василій.

Роман Володимирович подякував за благодійність  проведення даного заходу благочинному нашого району протоієрею о.Василію Балану, а також директору відділу краєзнавства і туризму Веклюк Валентині Миколаївні, директору РМК Чемериському Роману Васильовичу, директору Будинку творчості Євчук Катерині Едуардівні, заступнику директора краєзнавчого музею Мельник Валентині Леонтіївні.

Будемо молитися і вірити в силу Животворящого Хреста, які будуть оберігати наше життя та наш край, наші святині, до яких ми будемо приходити з вірою, і в нашій державі запанує мир і спокій. 

 

За матеріалами Мурованокуриловецької РДА

У вас немає прав для коментування