Зміни в пенсійному законодавстві

Автор: Сергій Категорія: Мурованокуриловецька РДА Створено: Середа, 20 травня 2015, 22:29

Зміни в пенсійному законодавстві30 квітня у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій». Комплексна пенсійна реформа передбачає:

  • Призначення всіх пенсій за одним законом;
  • Наведення порядку та встановлення соціальної справедливості у солідарній системі;
  • Запровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення;
  • Запровадження професійної пенсійної системи для окремих категорій професій;
  • Розвиток недержавної пенсійної системи.

Цей Закон спрямований на підвищення якості життя пенсіонерів. Основна мета нової системи – звільнення Пенсійного фонду від невластивих виплат (наприклад: доплати до мінімального розміру пенсій, фінансування пенсій за вислугу років, тощо). Кожна людина повинна сама формувати своє пенсійне майбутнє.

Пенсії всім громадянам (крім військових) будуть призначатися за єдиним законом. На сьогодні пенсійне забезпечення громадян регулюється понад 20 законами.

Планується, що з наступного року пенсії державним службовцям і прирівняним до них особам (суддям, прокурорам, народним депутатам, тощо) призначатимуться на загальних підставах. Особам, у яких стаж держслужби 10 років і більше, цей стаж буде зафіксовано на 01.01.2016 і їм буде компенсуватись частина сплачених страхових внесків. При цьому пенсії, призначені до 01.01.2016, будуть виплачуватися у раніше встановлених розмірах.

Запровадження накопичувального рівня заплановане з 1 січня 2017 року. Обов’язковому страхуванню в цій системі підлягатимуть особи до 35 річного віку. Особи віком від 36 до 55 років зможуть прийняти участь у добровільному порядку. Передбачається, що ставка внеску у 2017 році становитиме 2 % і кожного наступного року вона буде збільшуватися на 1 % до досягнення 7 % у 2022 році. У подальшому сплата збільшуватися не буде. Кошти від сплати внесків будуть використані для забезпечення сталого економічного розвитку країни.

Може виникнути питання: хто буде гарантувати безпеку вкладених громадянами коштів? Гарантом виступає держава. Буде створено Накопичувальний пенсійний фонд, який здійснюватиме адміністрування страхових внесків громадян. На конкурсній основі фондом будуть залучені компанії з управління активами, їх діяльність буде контролюватися Радою Накопичувального пенсійного фонду і відповідними державними органами.

А якщо застрахована у накопичувальній системі особа помре до досягнення нею пенсійного віку, належні їй пенсійні активи переходять спадкоємцям.

Діюча солідарна система вичерпала себе. Вона може існувати лише за рахунок державних дотацій. Наприклад, в Мурованокуриловецькому районі на 100 працюючих – 257 пенсіонерів. В таких умовах неможливо суттєво підвищити розміри пенсійних виплат громадян та рівень їх життя. Це можливо лише завдяки запровадженню трьохрівневої системи пенсійного забезпечення та призначенню всіх пенсій за єдиним законом.

 

За матеріалами Мурованокуриловецької РДА

У вас немає прав для коментування