На захисті інтересів дітей

Автор: Сергій Категорія: Мурованокуриловецька РДА Створено: Вівторок, 07 липня 2015, 00:19

На захисті інтересів дітейЗ метою реалізації державної політики у сфері охорони дитинства та на виконання  Указу Президента України від 16.12.2011 №1163/2011 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні» служба у справах дітей  райдержадміністрації проводить наступну  роботу.

За статистичними даними станом на 01.06.2015 населення району віком від 0 до 18 років становило 4439 осіб. Протягом 5 місяців  2015 року служба у справах дітей Мурованокуриловецької райдержадміністрації працювала над реалізацією державних та регіональних програм стосовно дітей, удосконалення системи в роботі з питань усиновлення, опіки, піклування, розвитку сімейних форм виховання, вирішення проблеми подолання дитячої безпритульності та бездоглядності, бродяжництва, соціального захисту та профілактики правопорушень серед них.

В своїй діяльності служба у справах дітей керується Сімейним кодексом України, Законом України від 26.04.2001 № 2402 «Про охорону дитинства» та від 13.01.2005 № 2342 «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Постановою Кабінету Міністрів України № 866 від 24.09.2008 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», Постановою Кабінету Міністрів України № 905 від 08.10.2009р. «Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей».

За штатним розписом в службі затверджено 4 одиниці, фактично працює 4 працівники.

На  виконання  Законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» і  «Про загальнодержавну програму «Національний план дій, щодо реалізації  Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року», з метою запобігання дитячої безпритульності та бездоглядності, зміцнення правопорядку серед дітей в районі, соціального захисту дітей та підлітків, які залишилися без батьківської опіки і піклування,    службою у справах дітей райдержадміністрації спільно з кримінальною міліцією у справах дітей, працівниками освіти, РЦСССДМ проведено 13 профілактичних рейдів «Діти вулиці», "Вокзал", "Сім'я без насильства", "Неблагополучна сім'я", «Я не продаю алкогольні та тютюнові вироби неповнолітнім.

Працівниками служби у справах дітей постійно відслідковується доля дітей, які потрапили в складні життєві обставини, та виявлення тих, які потребують державної підтримки та допомоги, вживаються заходи щодо профілактики росту кількості неблагополучних сімей, в яких виховуються діти.

На обліку дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах перебувають 6 дітей, з причин неналежного виконання батьками своїх обов’язків по відношенню до дітей та 6 дітей, які перебувають на обліку з причин вчинення насильства в сім’ї, 1 дитина позбавлена батьківського піклування, яка прибула із зони проведення АТО. Протягом 2015 року службою у справах дітей було обстежено умови проживання  неблагополучних сімей  району в 28  населених пунктах, за результатами яких було складено 60 актів обстеження матеріально-побутових умов проживання даних сімей. За  даними виконавчих комітетів сільських рад на території району проживає 21 неблагополучна  сім’я, в яких виховується 58 неповнолітніх дітей. Дані сім’ї знаходяться в полі зору служб дотичних до охорони дитинства.

З метою запобігання правопорушень неповнолітніми у закладах освіти району проводяться профілактичні бесіди та лекції на тему «Кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх».

Протягом даного періоду, службою у справах дітей було здійснено 10 перевірок підприємств, установ, організацій різних форм власності щодо додержання законодавства про працю неповнолітніх, зокрема проходження практики неповнолітніми. Під час перевірки даних підприємств, установ, організацій, порушень законодавства щодо праці неповнолітніх не виявлено. Служба у справах дітей щоквартально збирає дані щодо перебування на обліку та працевлаштування неповнолітніх районним центром зайнятості. Ведуться перевірки сільськогосподарських товариств щодо праці неповнолітніх під час шкільних канікул. Звернень власників підприємств, установ, організацій щодо звільнення працівників молодше 18 років не надходило. Випадків залучення дітей до найгірших форм дитячої праці не було виявлено.

Службою у справах дітей підготовлено 4 висновки органу опіки та піклування Мурованокуриловецької районної державної адміністрації щодо доцільності позбавлення батьківських прав.

Відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2014 року № 623 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов’язків державного соціального інспектора», що стосуються допомоги при народженні дитини, допомоги при усиновленні дитини та допомоги на дітей одиноким матерям, службою у справах дітей спільно з районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, проводяться перевірки даних сімей для надання допомоги щодо раціонального цільового використання коштів державної допомоги, планування сімейного бюджету з метою забезпечення належних умов для утримання та виховання дітей, усвідомлення за виховання дитини.

Службою спільно з дотичними відділами до захисту прав та законних інтересів дітей проводяться також обстеження умов проживання дітей, батьки, яких мобілізовані/демобілізовані із зони проведення АТО, з батьками проведено бесіду щодо з’ясування потреб сім’ї та шляхи їх вирішення.   

В районі станом на 01.06.2015 на первинному обліку перебуває 58 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 14 дітей мають статус сироти, а 44 – позбавлені батьківського піклування.  З числа дітей, які перебувають на первинному обліку служби у справах дітей – 22 дітей  влаштовано під опіку та піклування, 23 дітей перебувають в дитячих будинках сімейного типу, 3 дітей перебувають в прийомних сім’ях, 4 дітей перебуває в школах-інтернатах, будинках дитини -3, ПТУ – 3.

На даний час в районі функціонує 5 прийомних сімей, до яких влаштовано 10 дітей, позбавлених батьківського піклування  та 1 дитячий будинок сімейного типу, у якому  виховується 5 дітей. У травні місяці на облік служби у справах дітей поставлено одну сім’ю з с. Дружби як потенційні прийомні батьки, на даний час службою проводиться пошук дитини для подальшого влаштування в дану сім’ю.

У січні 2015 року жителькою Мурованокуриловецького району усиновлено двоє дітей, які виховувалися у прийомній сім’ї.

Протягом цього періоду набули статусу  дитини, позбавленої батьківського піклування,  3 дітей.

На кожну дитину, яка перебуває на первинному обліку, створено електронну обліково-статистичну картку, до якої внесено необхідну інформацію. Постійно продовжується робота щодо внесення змін та доповнень до обліково-статистичних карток дітей даної категорії. Службою у справах дітей райдержадміністрації  постійно проводиться моніторинг бази ЄІАС «Діти».

Станом на 01.06.2015 на місцевому обліку перебуває – 36 дітей, які могли  бути усиновлені. Це становить 61,3% від загальної чисельності дітей, які перебувають на первинному обліку в службі у справах дітей. На місцевий облік з усиновлення було поставлено 3 дітей, позбавлених батьківського піклування. До обласної служби у справах дітей  направлено 2 анкети на дітей, позбавлених батьківського піклування. На 5 дітей, які перебувають на місцевому обліку з усиновлення поновлено документи після закінчення річного строку перебування дитини на обліку, а також до досягнення дітьми семи, десяти, тринадцяти  років.

За звітний період рішеннями районного суду Мурованокуриловецького району Вінницької області  скасувань усиновлень не було.

Систематично працівниками служби обстежуються матеріально-побутові умови проживання та виховання будинку сімейного типу, прийомних сімей, сімей опікунів, піклувальників, які проживають на території Мурованокуриловецького району. Станом на 01.06.2015 року всі сім'ї даної категорії обстежено порушень не виявлено. Сімей, які виховують дітей – сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа,   в різних формах виховання, як такі що потрапили в складні життєві обставини на території району немає.

З метою соціального захисту прав та інтересів дітей, встановлення правового статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування,  службою у справах дітей спільно із органами опіки та піклування сільських рад підготовлено 2 позовних заяви до районного суду про позбавлення батьківських прав. Протягом даного періоду позбавлено батьківських прав 3 батьків відносно 3 дітей.

Підготовлено 11 проектів розпоряджень щодо надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, про втрату статусу, у зв’язку з поверненням дитини матері та всиновлення дітей, встановлення опіки, піклування, про вибуття дітей з прийомної сім’ї та ін.. питань щодо захисту прав дітей, всі розпорядження були прийняті.

Служба у справах дітей відповідно до законодавства контролює своєчасність взяття на облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на квартирний та соціальний квартирний облік, після виповнення 16 років. Із 58 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  на квартирному обліку перебуває 34 дитини, одна дитина-сирота має житло на праві власності, 55 - на праві користування. Двоє дітей, які перебувають у державних інтернатних закладах не мають житла ні на праві власності, ні  на праві користування, так як до набуття статусу не мали місця реєстрації, службою проводиться робота щодо реєстрації дітей  для подальшої постановки їх на позачерговий квартирний облік ( місце походження дітей Шаргородський район).  Протягом п’яти місяців 2015 року, за поданням служби у справах дітей, троє статусних дітей було поставлено на позачерговий квартирний облік виконкомами Мурованокуриловецької селищної ради та Лучинчицької Вищеольчедаївської сільських рад. Службою у справах дітей ведеться реєстр нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  Дані про житло, яке належить статусним дітям вносяться до Єдиної інформаційної аналітичної системи "Діти".

Рішенням Мурованокуриловецької районної ради № 472  від 6 березня 2015 року було продовжено термін дії та внесено зміни до Єдиної комплексної правоохоронної програми щодо виділення з районного та місцевих бюджетів коштів на придбання, капітальний ремонт та оформлення житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на квартирному обліку. Проте протягом 2014 та 2015 років кошти не виділялися.

При райдержадміністрації створена і функціонує Комісія з питань захисту прав дитини, станом на 01.06.2015 року проведено 4 засідань На її засіданнях розглядалися питання захисту прав та законних інтересів неповнолітніх,  про визначення участі у вихованні дитини,  влаштування дитини під опіку/піклування, позбавлення батьків батьківських прав, затвердження індивідуальних планів тощо. Прийнято 18 рішень.

Службою у справах дітей проводиться постійна робота по всебічному, об’єктивному розгляду звернень громадян, які надходили до служби.

Станом на 01.06.2015 року до служби у справах дітей надійшло 11 письмових звернень громадян  та  26 громадян звернулися безпосередньо на особистому прийомі.

Хотілось би відзначити про те, що до Дня захисту дітей, який відбувся 1 червня, за ініціативи служби у справах дітей, було організовано поїздку у м. Вінниця для дітей, батьки яких мобілізовані/демобілізовані із зони проведення АТО, в ході поїздки для дітей було проведено екскурсію на фабрику «РОШЕН», музичний фонтан та ігровий майданчик.

Районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  та службою у справах дітей райдержадміністрації проведено тематичне засідання групи зустрічей прийомних батьків та батьків-вихователів «Підготовка дітей до самостійного життя: проблемні питання».

Під час зустрічі у батьків була  можливість обмінятися позитивним досвідом, знайти спільні рішення проблем, підтримати один одного. В ході заняття відбулося  обговорення питань захисту прав дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

Сама зустріч  відбулася на «Долині ірисів», яка розташована між селами Долиняни та Снітків. Разом із батьками – вихователями та прийомними батьками були присутні  діти-вихованці та прийомні діти.

Фахівцями центру та служби у справах дітей  РДА для усіх присутніх була організована конкурсно-розважальна програма. Для присутніх виступив самодіяльний фольклорний колектив «Любисток» Дерешівського сільського будинку культури.

Також до Дня захисту дітей за підтримки підприємців Мурованокуриловецького району, службою було придбано цінні подарунки та солодощі (на суму 2200 грн.) для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах та статусної дитини - переселенця із Луганської області. Заступник голови РДА Козачишен В.П. спільно із працівниками служби у справах дітей та РЦ СССДМ привітали дітей даних категорій та вручили подарунки. Інформація про всі ці заходи разом з фотоматеріалами  розміщені на сайті Інтернету Мурованокуриловецької райдержадміністрації та на сторінках районної газети «Наше Придністров’я».

 

Начальник служби Ігор Остапович

У вас немає прав для коментування