Права, обов'язки та відповідальність батьків за виховання та розвиток дитини

Автор: Сергій Категорія: Мурованокуриловецька РДА Створено: Середа, 09 серпня 2017, 01:30

Права, обов'язки та відповідальність батьків за виховання та розвиток дитиниВідповідно до Закону України «Про охорону дитинства»: виховання в сім'ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Права, обов'язки та відповідальність батьків за виховання та розвиток дитини

Тому на особливому контролі служби у справах дітей райдержадміністрації та районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебувають сім’ї, які виховують дітей віком від 0 до 18 років. Черговий раз було здійснено виїзд робочої групи 03.08.2017 року у складі начальника служби у справах дітей райдержадміністрації (Остаповича І.М.), директора районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Чорпіта В.І.), головного спеціаліста служби у справах дітей райдержадміністрації (Мельник Н.А.), психолога відділу соціальної роботи  районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Паскал С.І.).

Під час виїзду було обстежено стан виконання батьківських обов’язків та обов’язків опікуна в селах:  Дружба, Біляни, Попелюхи, Вищеольчедаїв та Йосипівка. Радує те, що у деяких сім’ях помітні позитивні зміни. Так у с. Дружба батьки зробили ремонт будинку, не зловживають алкогольними напоями, відповідальніше почали ставитися до батьківства. Також приємні зміни відбулися у багатодітній сім’ї с. Попелюхи. У с. Вищеольчедаїв було обстежено умови проживання дитини-сироти, яка перебуває під опікою, проведено бесіду з опікуном, щодо оформлення батьківського будинку у власність статусної дитини. Також обстежено умови проживання дитини, мати якої померла, а батько не виконує свої обов’язки, для подальшого розгляду питання про позбавлення батьківських прав батька на засіданні комісії з питань захисту прав дитини Мурованокуриловецької райдержадміністрації.

Проте, в нашому районі ще досить поширеним явищем є відсутність належного батьківського піклування, яке зумовлено комплексом соціально-економічних, морально-етичних та психологічних причин: бідність, алкогольна залежність, безробіття, трудова міграція, смерть або хвороба одного із членів сім’ї тощо. 

Права, обов'язки та відповідальність батьків за виховання та розвиток дитини

У вас немає прав для коментування